Att erbjuda gym till sina gäster

Driver du ett pensionat där du vill erbjuda dina gäster det lilla extra? Du känner säkert till att hälsa och friskvård är något som intresserar väldigt många idag. Sannolikheten att många av dina gäster skulle trivas ännu bättre om de hade möjlighet att genomföra ett träningspass på ditt pensionat är därför stor. Många reser i jobbet och kommer direkt från en hektisk arbetsdag till ditt pensionat. Att då kunna byta om på rummet och sedan gå direkt till pensionatets gym höjer naturligtvis standarden en hel del. Det är faktiskt en sådan sak som kan få pensionatet att sticka ut bland mängden och till och med få gäster att boka in sig på just ditt pensionat istället för något annat.

Vad måste finnas?

Att erbjuda ett gym med träningsredskap är alltså en god idé, åtminstone om du har det utrymme som finns och själv har ett intresse för att se till att gymmet underhålls. Till att börja med behöver du se till att köpa in den utrustning som varje välutrustat gym bör ha.

Golvet i gymmet är otroligt viktigt. Här är det viktigt att du satsar på ett bra gymgolv. Tänk på att gymgolvet eller mattan dels bör vara stabilt och bra som underlag men även bör dämpa ljud från fallande skivstänger och liknande.

När det gäller basutrustning till gymmet så behöver du naturligtvis skivstänger med vikter. Du bör också ha följande utrustning:

  • Hantlar med hantelställ för bibehållen ordning
  • Träningsbänk
  • Pilatesbollar
  • Konditionsmaskiner, exempelvis: roddmaskin, crosstrainer och löpband
  • Kettlebells
  • Chinsställning
  • Kryssdrag

Naturligtvis finns det också en hel del annan utrustning som det kan vara trevligt att fylla på med efterhand, men om du har ovanstående delar till gymmet har du en bra grund att stå på. Du kan då öppna ditt gym för dina gäster och veta att de som bor på pensionatet har goda träningsmöjligheter.

Viktigt att tänka på

De flesta som väljer att besöka pensionatets gym har förmodligen tränat på gym tidigare och har erfarenhet av såväl vikter som maskiner. Vissa gäster kanske dock inte har så mycket erfarenhet, och lockas av tanken på att träna när de slipper ägna sig åt hushållssysslor och andra måsten som ofta stör på hemmaplan. Du bör därför se till att det finns någon form av guide eller beskrivning för hur de olika maskinerna och redskapen ska hanteras, för att se till att risken för skador minimeras.

Du vill naturligtvis inte att någon skadar sig i gymmet på grund av bristande information.
Något annat som du bör tänka på är utrymmet. Välj hellre att satsa på lite färre maskiner och satsa på mer fri yta. Den som tränar vill ofta ha ganska gott om utrymme för att kunna utföra alla övningar ordentligt och för att ha någonstans att värma upp och stretcha. Det gör inget om någon får sätta sig på motionscykeln en stund på grund av att löpbandet är upptaget, de flesta är nöjda med att det finns ett gym med grundläggande utrustning.

A och O för att gymmet ska bli en tillgång är att du ser till att hålla efter både lokalen och utrustningen. Se till att det är rent och fräscht och att alla maskiner och verktyg är hela.