Helpension och Halvpension

Ska du boka en semesterresa för dig själv och kompisarna eller kanske för hela familjen? Tycker du att det är svårt att veta vad du får för pengarna, då det kryllar av termer som helpension, halvpension och all inclusive? Det kan definitivt vara svårt, men nu ska vi gå igenom vad du egentligen kan räkna med att få om du bokar en resa med antingen helpension eller halvpension, samt vad skillnaderna är.

Detta är halvpension

Ofta finns det fyra olika alternativ när du ska boka en semesterresa; frukost, halvpension, helpension och all inclusive. Alla hotell erbjuder inte alla alternativen, men detta är de fyra alternativ som ofta dyker upp på bokningssidorna. Frukost är ju ganska självförklarande, det innebär helt enkelt att frukost ingår i priset men inga övriga måltider. Även all inclusive är ganska tydligt om du tittar på namnet. Allt ingår i stort sett.

Så kommer vi då till halvpension. Vad innebär egentligen detta? Vanligtvis innebär det att frukost och middag ingår i priset du betalar. I vissa fall kan det också vara frukost och lunch. Det varierar dock från hotell till hotell och resebolag till resebolag om dryck ingår i priset eller inte. Oftast gör det inte det. Du får då vanligtvis betala en summa för drycken när du anländer till boendet.

Helpension – fler måltider ingår

Om halvpension innebär att två måltider, frukost och vanligen middag, ingår, vad är då helpension? Vanligtvis innebär det att frukost, lunch och middag ingår, men att måltidsdrycken inte gör det. Du får alltså betala för det du dricker på hotellet, antingen i början av din vistelse, eller när du checkar ut. På de hotell där du får betala när du anländer lägger man till ett fast belopp per person för hela veckan, och du får då ta fri dryck till buffén under veckan. På de andra platserna får du beställa dryck vid bordet, och betalar då för varje enskild produkt du beställer in.

Helpension är alltså det alternativ som kommer närmast all inclucive. Alla måltider ingår, men ingen dryck och heller inga snacks eller mellanmål. Om du enbart vill ha ett alternativ som gör att du och familjen eller vännerna kan äta utan att behöva fundera över kostnaderna är helpension ett bra alternativ. Om det däremot är de fria drinkarna ni är på jakt efter, behöver ni välja all inclusive.

Fördelar och nackdelar

Vad finns det då för fördelar med de olika alternativen och finns det några nackdelar? Fördelen med helpension är att du kan känna dig trygg i vetskapen att du inte behöver lägga några pengar på mat på plats på resmålet. Fördelen med halvpension är att det är billigare, och att du kan passa på att gå ut och upptäcka lokala restauranger på lunchen om du skulle vilja, utan att behöva känna att du kastar bort pengar då du redan betalat för helpension. Många upplever att de inte är så hungriga mitt på dagen när det är soligt och varmt. Då kan lunch ibland kännas överflödigt. Vad du bör välja är helt och hållet en fråga om vad du är ute efter och vad som passar dig och ditt ressällskap.