Så funkar det med Bed and Breakfast

Är du intresserad av att starta ett bed and breakfast, eller ska du själv resa på semester och funderar på vad bed and breakfast egentligen innebär? Här tittar vi närmare på B&B ur båda aspekterna, det vill säga både vad du ska tänka på om du själv vill öppna och driva bed and breakfast men även vad du kan vänta dig om du åker någonstans och väljer att bo på ett B&B.

Bed and breakfast

Tanken bakom Bed and Breakfast

Så vad är då tanken bakom den här boendeformen? Bed and breakfast betyder precis som namnet innebär, att gästen får en säng att sova i och frukost på morgonen. Exakt hur upplägget är kan variera, men vanligtvis är det här en lite enklare typ av boende än ett hotell. Ett bed and breakfast kan till exempel drivas som en del av någons hem där det bara finns några få rum att hyra och där frukosten äts i ett kök eller husets matsal. Naturligtvis finns det även större varianter som är mer likt ett hotell. Dock brukar standarden vara något enklare än på ett hotell och normalt sett serveras inga andra måltider än just frukost.

När det gäller standard så kan vissa ställen erbjuda rum med privat badrum, medan andra bara erbjuder rum med delat badrum. Det finns också ställen där det finns båda typerna av rum att välja mellan, där rummen med delat badrum är billigare att bo i än de rum som har ett privat badrum.

Eftersom ett B&B ofta drivs hemma hos någon finns det några saker att tänka på. Du bör innan du bokar ta reda på vad som gäller när det kommer till rökning, djur, medföljande barn och betalningsmetoder. Eftersom du bor hos en privatperson kan du inte räkna med att det är tillåtet att ta med husdjur eller att röka varken på rummet eller i allmänna utrymmen. Du kan heller inte utgå från att det går att betala med kort. Vidare kan det vara intressant att ta reda på vilken typ av sängar som erbjuds och vilken typ av frukost som serveras, samt vilka tider det är ok att checka in och ut.

Om du själv vill driva bed and breakfast

Du kanske inte är nyfiken på bed and breakfast på grund av att du ska åka på semester. Du kan tvärtom är intresserad av att starta eget bed and breakfast. Du kanske har en gård eller ett hus som är lite för stort för dig och du kanske vill tjäna lite extra pengar. Du kan då öppna upp något eller några rum för gäster och starta bed and breakfast. Något tillstånd från Polisen behövs vanligtvis inte om du har under 9 gäster eller under fem rum. Däremot bör du registrera företag för att enklast kunna redovisa dina inkomster. Du bör också fundera över vad du har att erbjuda och vad som ska locka kunderna. Finns det något att göra eller upptäcka i omgivningarna? Finns det något som kan bakas in i ett paketpris? Fundera gärna över sådana saker, för att hitta din egen naturliga plats på B&B-marknaden.